Napvitorla szerelési útmutató

Napvitorla szerelési útmutató

Szerelési útmutató

Fullgarden napvitorla

A már felhelyezett napvitorla levétele a következőképpen történik.

Először is javasolok egy rajzot készíteni, ami a felszerelésnél jól jön. (szinte elengedhetetlen kellék) Fontos megjegyezni melyik a napvitorla alja- teteje.

A napvitorla alján van a varrás, így könnyen megkülönböztethető a tetejétől. Ennek ismeretében elegendő csupán a napvitorla egyik sarkát megjelölni. Itt célszerű egy szalagot kötni magára vitorla sarokra és a magára a rögzítési pontra is. Több vitorlánál célszerű beszámozni azokat.

Amint ezek a munkálatok megvannak, jöhet a leszerelés.

A leszerelésnél mindig ügyelni kell arra, hogy ne legyen vizes a napvitorla, mert akkor a tárolásakor a penész rongálhatja az anyagot. A napvitorla rögzítése seklivel, lánccal, drótfeszítővel történik.

A leszereléskor a drótfeszítőn található anyákat meglazítjuk, majd magát a feszítőt elkezdjük széttekerni. Amint a napvitorla összes sarkán található feszítő szét lett tekerve, maga a napvitorla is meglazul, így könnyen levehető.

Célszerű a napvitorla sarkain hagyni a rögzítéshez szükséges kiegészítőket, hiszen azok akár különböző hosszúságúak lehetnek, így egy újbóli felszerelésnél újra mérni, tervezgetni kell.

Természetesen a falon, oszlopokon, egyéb szerkezeteken található rögzítési elemeket nem kel bontani (pl. szemes anya).

A leszerelt napvitorlát zárható zsákba tesszük és száraz helyen tároljuk. Az rágcsálok sajnos szeretik megrágni, a nedvesség sem tesz jót neki.

A napvitorla felszerelése a következőképpen történik. Fontos, hogy a felszereléshez szükséges egy spanifer (rakományrögzítő), amivel a napvitorla egyik sarkát feszítjük meg.

Tehát kicsomagoljuk a napvitorlát, majd a rajz szerint párosítjuk a napvitorla sarkait a rögzítési pontokkal. (a napvitorla varrása alul van). Amikor ez megvan a napvitorla sarkait felakasztgatjuk.

Általában az egyik sarkot már nem lehet felakasztani, ilyenkor kell a spanifer. A spanifer segítségével feszítjük meg a maradék sarkot és akasztjuk be a drótfeszítőt a helyére.

Miután minden drótfeszítő a helyén van meg lehet feszíteni azokat. A feszítést követően az anyákat is rögzíteni szükséges. Előfordulhat, hogy a feszítés ellenére nem feszül ki  a napvitorla, ilyenkor egy- két láncszemet le kell vágni és úgy kell feszíteni.

AJÁNLÁS:

Fontos, hogy a drótfeszítőn található anyák mindig meg legyenek feszítve, ezért azok folyamatos megfigyelése ajánlott.

Elegendő csak ránézni a drótfeszítőre és ha azt látjuk, hogy a menetes részen az anya eltávolodott a központi résztől, akkor meg kell szorítani azt.

A drótfeszítőn ez a jelenség a nagyobb szeleket követően jelentkezhet.

A nagyobb szeleket követően kérem megtekinteni a fali konzolokat és az oszlopon található rögzítéseket és ha azokon elváltozás látható mindenképpen szükséges a rendszer felülvizsgálata, az esetleges elváltozások javítása. (ilyen elváltozás pl. konzolt tartó csavar kijön a falból,  leszakad a menetes szárra rögzített szemes anya, a sodrony elszakad, lánc eltörik, oszlop meghajlik, drótfeszítő eltörik(kiegyenesedik), nagy szél esetén előfordulhatnak ezek a jelenségek.